Vind jouw sport
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.
Para-IJshockey is een stoere wintersport waarbij behendigheid, kracht en teamwork precies samenkomen. Deze vorm van ijshockey op sleetjes is een paralympische sport. Toch kun je het in Nederland slechts op twee plekken beoefenen. Daar moet snel verandering in komen, dacht Oscar de Kunder. Met een eerste clinic op 19 februari wil hij samen met de Nijmegen Devils zorgen dat je kennis kunt maken met deze gave sport.
Oscar (41) is al jaren een groot ijshockeyfanaat. Hij volgt de sport als verslaggever en dit jaar vond hij het tijd om zelf ook op het ijs te stappen. Het verbaasde hem daarbij dat je para-ijshockey in Nederland maar op twee plekken kunt spelen: in Amsterdam, en Dordrecht. In september van dit jaar ging hij eens kijken bij een open training in Dordrecht. In het sleetje van ‘sledgehockey’, zoals para-ijshockey ook wordt genoemd, zag hij gelijk een groot verschil ten opzichte van het ijshockey. “Je wordt heel goed vastgemaakt en hebt verder dezelfde bescherming als een ‘gewone’ speler. Het grootste verschil is dat je speelt met twee sticks. Daarmee moet je jezelf vooruit bewegen en de puck mee spelen”, vertelde hij in De Gelderlander.
Na die clinic was hij zo verkocht dat hij de stoute schoenen aantrok en de ijshockeyclub Nijmegen Devils benaderde, want Oscar vond Para-IJshockey ook wat voor die club. Voorzitter Ronald Diehle was direct enthousiast om samen met Oscar een project op te zetten om Para IJshockey bij de Devils mogelijk te maken. Via de gemeente Nijmegen werd ook Uniek Sporten Nijmegen aangehaakt om te ondersteunen. Zo raakte Erik Groenen als coördinator Uniek Sporten regio Nijmegen, ook bij het Para-ijshockey betrokken.
Erik ziet dat het een sport is voor mensen met en zonder een beperking. “Je moet wel een redelijke bovenlichaam functie hebben omdat je jezelf met je armen voortbeweegt. Je hebt twee sticks om jezelf voort te bewegen en om de puck te spelen.” Hij verwacht met een grote club als de Devils veel mensen enthousiast te kunnen maken voor de sport. De Sint Maartenskliniek kan daarbij in het aanbieden van sporten voor revalidanten ook een grote rol spelen in de regio. “We horen ook van de clubs uit Amsterdam en Dordrecht dat mensen bereid zijn een uur te reizen om te kunnen para-ijshockeyen”, zegt Erik.
De Amstel Tijgers uit Amsterdam en de Polar Bears uit Dordrecht helpen ook bij de clinic in Nijmegen op 19 februari . Zij zorgen bijvoorbeeld dat de sleetjes in bruikleen beschikbaar zijn voor de dag en dat ervaren begeleiders aanwezig zijn. .
De clinic wordt op 19 februari van 13.30 tot 15.30 uur georganiseerd op schaatsbaan Triavium. De middag zal heel erg laagdrempelig zijn en voor iedereen vooral een eerste kennismaking zijn met het ijshockeyen. “Het wennen aan het sleetje zal een belangrijk onderdeel zijn. Er zullen ook vrijwilligers aanwezig zijn om te helpen. Zo kun je ervaren hoe dat is om jezelf voortbewegen. Vervolgens komt ook nog het samenspel met de stick erbij.”
Het uiteindelijk doel is om te starten met een vaste groep Para-IJshockey in Nijmegen. “We willen de clinic gebruiken om zoveel mogelijk mensen warm te maken voor deze sport en uiteindelijk een volwaardige groep te creëren.”
Meer informatie en aanmelden voor de clinic op de Facebookpagina van Uniek Sporten Gelderland en de Nijmegen Devils of stuur direct een mail naar Oscar de Kunder: oscardekunder1@gmail.com
Wil je meer weten over de sport? Kijk dan op de Para-Icehockey pagina.
Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.