Direct door naar content
Hoe smartglasses het leven met een beperking makkelijker kunnen maken afbeelding nieuwsbericht

Hoe smartglasses het leven met een beperking makkelijker kunnen maken

24 november 2024

Tien jaar geleden werden smartglasses als een revolutionaire uitvinding gezien. Met de GoogleGlass kon je op basis van een spraakcommando informatie opzoeken en weergeven op een bril. Die slimme bril werd geen succes. Door de snelle ontwikkeling van ai zijn deze smartglasses verder ontwikkeld. Deze technologie kan het leven van mensen met een beperking ook makkelijker maken.

Doordat de nieuwe generatie smartglasses gebruik kan maken van kunstmatige intelligentie is er nu veel meer mogelijk, legt techexpert Alexander Klöpping uit bij Eva Jinek. “Dit soort brilletjes hebben mini-cameraatjes  een microfoon en een speaker. Als je dan vraagt: wat zie ik? Dan hoor je een ai stem in je hoofd die ziet wat jij ziet. Dan kun je vragen stellen. Bijvoorbeeld je zit in Spanje op een terras en je hebt een menukaart voor je die je niet kunt lezen dan kun je vragen, wat vind ik lekker? Dan gaat hij lezen wat jij kunt lezen en het in het Nederlands vertalen en wat past bij jouw smaak.”

Ondertiteling voor doven

Bij GoogleGlass werd ook al nagedacht over de mogelijkheden die de bril kon bieden voor mensen met een visuele of auditieve beperking en rolstoelgebruikers. Op dat vlak ziet Klöpping nu ook meer mogelijkheden. “Als je doof of slechthorend bent dan kan zo’n bril ondertitelen. Dan heb je een bril op die luistert wat er in de omgeving gebeurt en in plaats van dat dove mensen elkaar moeten aankijken om te liplezen bijvoorbeeld kunnen ze dan met ondertiteling zien wat er gezegd wordt. Dat is technologie die twee jaar geleden niet bestond. En het werkt nu.”

In deze video laat het bedrijf zien hoe de eerste gebruikers reageren als ze gesprekken live ondertiteld krijgen:

‘Lachende vrouw in studio’

Ook voor mensen met een visuele beperking zijn mooie toepassingen van de slimme bril denkbaar. Een Nederlands bedrijf heeft namelijk een bril ontwikkeld die praat wat hij ziet. Dat maakt het mogelijk om de omgeving te beschrijven aan mensen die niet kunnen zien. Eva Jinek wordt door de computerstem omschreven als “een vrouw glimlachend aan een ronde tafel met gele papieren in een studiosetting met publiek”.

Ook nadelen

Aan smartglasses kleven ook veel nadelen, denk bijvoorbeeld aan de privacykwesties. Is het wenselijk dat iedereen overal gefilmd en herkend kan worden door gezichtsherkenningssoftware. Klöpping is in ieder geval overtuigd dat deze technologie heel veel nieuwe creativiteit gaat brengen die het leven ook heel veel makkelijker kan maken.

Bron: Eva (NPO)

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: