Direct door naar content
Wordt rolstoelsoftbal jouw sport? afbeelding nieuwsbericht

Wordt rolstoelsoftbal jouw sport?

24 februari 2020

Ken jij de sport rolstoelsoftbal al? Daar gaat als het aan Frank Hooning ligt snel verandering in komen. Als groot honkballiefhebber introduceerde hij de sport in Nederland. Door een auto-immuunaanval (ADEM) kreeg hij uitval van onder andere zijn benen, hierdoor is Frank minder valide geworden en in sommige periodes is hij afhankelijk van zijn rolstoel. In het revalidatiecentrum ontdekte hij dat zijn geliefde sport prima vanuit een rolstoel kan. Nu is het zijn missie de sport in Nederland echt op de kaart te zetten. 

Frank speelde al voor hij in 2013 zelf een beperking kreeg met het idee om rolstoelsoftbal op te zetten. Toen hij na twee weken in het ziekenhuis nog en eens zes weken in het revalidatiecentrum doorbracht, werd hij nog gemotiveerder om dat idee verder uit te werken. “Ik ben toen vanuit daar eerst gaan rolstoelhandballen. Dat is nu de snelst groeiende rolstoelsport in Nederland. Vervolgens hoorde honkbalclub Sparks Haarlem dat ik rolstoelsoftbal wilde opzetten en zij hebben mij toen geholpen het daadwerkelijk te realiseren.”

 

Eigenlijk is rolstoelsoftbal niet heel veel anders dan regulier honkbal of softbal, legt Frank uit. “Je hebt alleen wat grotere honken en de ballen zijn wat groter, voor de rest is het spelletje eigenlijk hetzelfde als elke andere vorm van honk en softbal.” De ondergrond is wel duidelijk anders. In het honkbal wordt op gravel gespeeld, maar dat is met een rolstoel niet echt een succes weet Frank. “Wij hebben het een keer geprobeerd op gravel tijdens een demonstratie bij de Honkbalweek Haarlem. Dat was hilarisch om te zien, maar lekker spelen was het niet”, zegt hij lachend. 

Grote sporthal
Voor rolstoelsoftbal heb je een groot veld van 48 bij 48 meter nodig, bijvoorbeeld een grote parkeerplaats. Ze spelen daarom nu nog vaak in grote sporthallen. Die zijn vaak ook al te klein, zegt Frank. “Aan één kant is het buitenveld dan iets te klein, maar door regelaanpassingen erg goed mee te spelen. Het is dus beperkt met een beperking.” Het is daarom de bedoeling om in de toekomst meer speciale hardcourt velden aan te leggen waar zij buiten op kunnen rolstoelsoftballen. 

"Ik weet hoe het voelt bij het rolstoelhandbal en dat geeft een euforisch gevoel, omdat iets wat je probeert ook echt lukt"

Stip op de horizon
Dan zal de sport eerst nog meer moeten groeien, weet Frank. Bij Sparks Haarlem heeft hij nu één team, maar voor een competitie is dat nog niet genoeg. Het is daarom nu echt zijn missie het rolstoelsoftbal te laten groeien in Nederland. Dat blijkt ook als je hem vraagt wat het rolstoelhonkbal voor hem nu al heeft betekent. Frank kijkt naar zijn stip op de horizon: “Op het moment dat we echt wedstrijden hebben en meerdere teams denk ik dat de sport mij nog meer doet. Momenteel geniet ik enorm van de trainingen, demonstratiewedstrijden en de clinics, maar het ultieme gevoel van slagen is er nog niet. Ik weet hoe het voelt bij het rolstoelhandbal en dat geeft een euforisch gevoel, omdat iets wat je probeert ook echt lukt. Dat hoop ik natuurlijk ook met rolstoelsoftbal te bereiken.” 

Uitnodiging van Amerika en Japan
Internationaal is rolstoelsoftbal al een behoorlijke grote sport met wereldwijd zo’n vijftig actieve teams. Vooral in de VS waar de teams worden ondersteund door de grote Major League Clubs en in Japan is de sport groot. “De uitnodiging staat om een keer in Amerika en Japan mee te doen, maar dan moeten we eerst een volledig team hebben. Laten we eerst in Nederland zorgen dat we het als extra sport aan kunnen bieden. Internationaal komt dan wel. Ik wil nu vooral iedereen laten weten: er is meer aanbod dan je denkt! 

Meer informatie over rolstoelsoftbal vind je op: www.rolstoelsoftbal.nl

Vind jouw sport

Van atletiek tot zwemmen: met onze Sportzoeker vind je gemakkelijk jouw favoriete sport of activiteit. Met meer dan 4250 sportclubs is er altijd een sport die bij je past.

Sport zoeken

Terug naar nieuwsoverzicht

Aanbevolen berichten

Programma van:

Partners: